Våra aktiviteter

Trivselkväll på slottet den 11 november

Vi gästades av Gert Bragnå från Falköping. Han har ett stort intresse för svenska grodor.
Han har rest runt och fotat och spelat in grodornas läten vilket han förevisade för oss på ett mycket givande sätt.
Föreningen tackade honom med en närodlat gåva som uppskattades.
Som traditionen bjuder så frångicks inte det denna kväll heller. Den hemliga soppan denna gång var en svamp och potatissoppa som deltagarna uppskattade.

Håll Sverige rent

Glada skräpplockare i Stallängsskogen den 17 september

Det fanns både det en och andra att blocka i Stallängsskogen.
Dock fick flugsvampen stå kvar.

Utflykt till Nycklafallet den 3 september

Ett härligt höstväder ramade in vår vandring till Nycklafallet på Brunnhemsberget.
Som vanligt så ledsagades vi av mycket kunnige Ingvar Fredriksson och fru från Skövde Naturskyddsförening.

Inventering i Lammevadskäret den 1 juli.

Årets inventering i kärret gav följande resultat:
51 st Ängsnycklar
261 st Vaxnycklar
138 Flugblomster
1 st Jungfru Marie nycklar (Fläcknyckel)
Noterat att det var relativt torrt i kärret vid denna tid.

Fågelkurs med Magnus Hallgren

Femton amatörer har under sex tillfällen fått följa med proffset Magnus Hallgren för att skåda vår fågelfauna.
En helt underbar upplevelse att få gå ut tidigt på morgonen och höra och se fåglar av alla de slag.
Magnus har lotsat oss runt på olika ställen i och utanför kommunen för att se och lära.

Skogsdag i Grevbäck, Hjo

Lördagen den 19:e mars åkte tre medlemmar från Tidaholms Naturskyddsförening till Grevbäck utanför Hjo för att delta i en temadag om ”Vägval skogen” som Hjobyggdens Naturskyddsförening anordnade
Mycket information gavs om hur våra skogar mår, sköts (eller inte) och hur ser framtiden ut.
Per Madestam, hängiven hästman, som brukar skogsskötsel med sina nordsvenska hästar på ett mycket miljövänligt och skonsamt sätt talade om hur man kan åstadkomma ett hållbart bruk av vår skog.
Sofia Berg visade på ett mycket pedagogiskt och talande vis hur det ser ut i våra skogar idag. Det är ju inte hållbart att kalavverka stora skogsbestånd och sedan markbereda och återplantera hela områden. Läckage av miljögifter som läcker ut till vattendrag. Koldioxid som friges till atmosfären när inte skogen kan binda kol i träd och mark och som påskyndar uppvärmningen av atmosfären. Vi måste begränsa uppvärmningen av vår planet till ett acceptabel nivå.
Tack till Sofia och Per för en givande dag.

Trivselkväll på slottet

På fredagskvällen (2021-11-12) var vi på Hellidens slott där Bengt-Åke Öhgren visade sina helt enastående bilder.
Det är helt fantastiskt att få se och höra Bengt-Åke berätta om sina upplevelser och möten med djur och växter i vår sagolika värld, både när och fjärran.
Han lägger ner hela sin själ och tillbringar många timmar i naturen för att kunna ta sina fina bilder för att visa och berätta om sina upplevelser.
Tack för att du delar med dig.
Kvällen avslutades med sedvanlig god slottsfika i matsalen.
Bilden: Ängshök.Foto: Bent-Åke Öhgren

Öringsafari i Habo

Söndag den 31 oktober.
Vi besökte Habos naturskyddsförening och ledsagades av Gösta Börjesson.
Han informerade om Vätterlaxen och de förutsättningar den har att kunna ta sig upp i åar och bäckar som rinner ut i Vättern.
Vi hade tur som fick se några laxöringar som simmade dels i Hökesån och Knipån.

Håll Sverige rent

Lördag den 18 september

Här är de tappra som samlade skräp i Stallängsskogen
på ”Håll Sverige rent” dagen.

Hornborgasjön

Fredagen den 4 juni i ett strålande väder träffades ett gäng från vår förening för att skåda fågel vid den berömda sjön.
Tyvärr så ställer det fina vädret till det för att se fåglarna, det glittrar och blänker och kontrasten gör så det blir svår att se fåglarna i sjön.
Vi hade i alla fall trevligt sällskap av ett gäng nyfikna unga nötkreatur.

Kaffet och gemenskapen smakade mer.

Inventering i Lammevadskärret 1 juli

Vår årligen återkommande inventering av orkidéer i Lammevadskärret gav i år följande utfall:

Ängsnycklar 44 st. Vaxnycklar 187 st.
Hybrider 1 st. Kärrkniprot rikligt.
Flugblomster 220 st. Tvåblad 3 st.
Fläcknycklar 2 st